Natuurparken

NATUURGEBIED KONINGSSTEEN – KOLLEGREEND - THORN  
Koningssteen is de naam van een natuurgebied aan de Belgisch-Nederlandse grens, ten oosten van Kessenich in België en ten zuiden van Thorn.
Tussen 1951 en 1957 is het grind van Koningsteen gewonnen. Vervolgens is het gebied weer grotendeels opgevuld met mijnsteen en grindresten. Door de natuurinrichtingswerken langs de Maas ontstaan prachte natuurgebieden. Het is een der eerste natuurontwikkelingsgebieden langs de Grensmaas en het is gelegen tussen twee door grindwinning ontstane plassen. De corridor tussen deze plassen volgt de grens, en er bevinden zich enkele gietijzeren grenspalen op het terrein. In 1989 werd begonnen met begrazing door konikpaarden en gallowayrunderen. Zo ontstond een landschap met een grote variatie: graslanden, struwelen en ooibossen. Vanaf 1996 werd het terrein beheerd door de Nederlandse Vereniging Natuurmonumenten en het Belgische Limburgs Landschap. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied.
In Koningssteen broeden vele vogels, waaronder fuut, koekoek, spotvogel, grasmus, en wielewaal. Er werden 31 soorten dagvlinders waargenomen, waaronder het hooibeestje. In het gebied is een wandeling uitgezet die echter, aangezien de corridor doodloopt op de Maas, weer in tegengestelde richting terug moet worden genomen.

RIVIERPARK MAASVALLEI

Geniet van de wilde natuur langs de 40 kilometer lange Maas in Nederlands en Belgisch Limburg vanaf Maastricht tot Thorn/Kessenich. De Maas is een indrukwekkende regenrivier. Het RivierPark heeft een gevarieerd landschap met een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindbanken … met aansluitend enkele goed omlijnde woonkernen. Het is een gebied met een eigen gezicht en met enkele monumentale historische plaatsen. Geniet van de mooie natuur en idyllische dorpjes aan de oevers van het RivierPark.
Het RivierPark Maasvallei is het resultaat van een doorgedreven, grensoverschrijdende samenwerking tussen 2 landen, 2 provincies, 11 gemeentes, 2 waterbeheerders, 4 natuurbeheerders, 3 toeristische organisaties en tal van anderen.
Het gebied is uitermate geschikt om te wandelen, te fietsen of onder leiding van een Maasverkenner de geschiedenis van de Maas te ontdekken. Ook op het water zijn vele avonturen te beleven. Huur een kano of kajak en geniet van de omliggende prachtige natuur vanaf het water. Diverse cultuur wandelingen geven je een indruk van het leven in de unieke historische Maasdorpjes. Speciale wandelroutes zijn er uitgezet voor mindervaliden en buggy’s.
Wilt u langer dan één dag verblijven in Rivierpark Maasvallei dan zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden in de Maasregio.

Wilt u de hele route langs de Maas wandelen, dan is er een speciale lange afstandswandeling van 137 km. Deze wandeling brengt u naar unieke plekken langs de Maas en in de Maasdorpjes in Belgisch en Nederlands Limburg.

Voor uitgebreide informatie, activiteiten en recreatiemogelijkheden kijk dan op de website: www.rivierparkmaasvallei.eu 

DE GROOTE PEEL

De Groote Peel is een grotendeels afgegraven, door Staatsbosbeheer bestierd hoogveengebied op de grens van de Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant. De Groote Peel is een restant van de Peel, een gebied dat ooit een zeer ondoordringbaar gebied moet zijn geweest. Oppervlakte: 13,4 km² 
Moostdijk 15, 6035 RB Ospel  Tel: +31 (0) 495 641 497
Openingstijden en informatie zie hun website www.natuurparkenlimburg.nl 
Reisafstand 25,2 km / 26 minuten

DE MEINWEG

Nationaal Park De Meinweg is een nationaal park met een omvang van ongeveer 18 km² in de Nederlandse provincie Limburg ten oosten van Roermond, gemeente Roerdalen. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer. 
Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch  Tel: +31 (0) 475 528 500
Openingstijden en informatie zie hun website www.natuurparkenlimburg.nl
Reisafstand 25,3 km / 22 minuten

DE MAASDUINEN

Nationaal Park De Maasduinen is een bos- en heidegebied, gelegen op een langgerekte zandrug tussen de Maas en de Duitse grens. Het bevindt zich grotendeels binnen het grondgebied van de gemeente Bergen. De oppervlakte is 45 km².
Bezoekerscentrum in Bosbrasserie “In de Sluis”, Bosserheide 3e, 5855 EA Well/Bergen Tel: +31 () 478 503 821
Openingstijden en informatie zie hun website www.natuurparkenlimburg.nl 
Reisafstand 71,7 km / 53 minuten

PARK HOGE KEMPEN - BELGIE 

Dit park is het eerste nationaal park dat door de Vlaamse overheid is opgericht. Het Nationaal Park Hoge Kempen, in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 12 000 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maasmechelen, Maaseik, Oudsbergen en Zutendaal.
Weg naar Heiwick, 3630 Maasmechelen, België Tel: +32 89 65 56 65
Openingstijden en informatie zie hun website www.nationaalparkhogekempen.be 
Reisafstand 44,4 km / 35 minuten

Terug naar "Recreatie"