Dorpen aan het water 32 km / circa 2u

Start Route bij Hotel Crasborn.


U gaat bij het hotel links en gaat direct rechts naar de Waterstraat naar Knooppunt 53.
Hierna volgt u de Knooppunten:
33 – 34 – 50 – 51 – 30 – 35 – 84 – 36 – 37 – 40 – 42 – 52 – 33 en u fietst weer richting de Abdijkerk en Hotel Crasborn, Hoogstraat 6 in Thorn.
U fietst langs de Boschmolenplas, een voormalig grindgat en nu een bekende duiklocatie in binnen- en buitenland, naar De Lange Vlieter. Dit is een groot waterbekken, waar ons drinkwater in Midden-Limburg vandaan komt. Via het dorp Beegden komt u na een lange weg langs het Lateraal Kanaal Buggenum-Linne. Het Lateraalkanaal maakte het voor de binnenvaart mogelijk om nog meer Maasbochten af te snijden, waarbij nog slechts één sluis moest worden gepasseerd: de eveneens in 1972 geopende Sluis Heel, waardoor een kortere en snellere vaarroute mogelijk werd. U komt nu in het gehucht Osen.

Osen ligt tussen de sluiscomplexen van Heel en Linne, en is gesitueerd tussen het Lateraalkanaal en de Maas. De vroegere bewoners waren vaak voormalig rijksambtenaren die als sluiswachter of sluismeester werkzaam waren op dit immense complex. Tegenwoordig is Osen een waar recreatie- en fietsparadijs en de enige snelle verbinding tussen Linne en Heel. Men kan sinds halverwege 1994 met elke tweewieler over de stuw van Linne. Via Linne komt fietst u langs de Clauscentrale, een gasgestookte elektriciteitscentrale, die na enkele jaren gesloten te zijn geweest, in 2020 weer gaat produceren. Het gas om elektriciteit op te wekken komt dan hoofdzakelijk uit het buitenland en niet uit Groningen meer. Na enkele kilometers arriveert u bij De Koeweide met camping en grote jachthaven en scheepvaartbedrijven. U komt over het Julianakanaal. Dit kanaal werd in 1935 geopend en is 36 kilometer lang. Het kanaal werd gebouwd evenwijdig aan de Maas met zijn vele bochten. Zo was er een meer geschikte vaarroute voor de binnenvaart van Maastricht naar Maasbracht. Over een van de 16 bruggen van het Julianakanaal fietst u via binnenwegen weer terug naar Thorn en Hotel Crasborn.

Terug naar fietsinformatie