Thorn, het witte stadje

Ruim 800 jaar hoofdplaats van een miniatuur-vorstendom, nu een beschermd stadsgezicht met vele monumenten. Wie Thorn wil gaan ontdekken mag er de tijd voor nemen want er is veel te zien. Een historische kern met pittoreske witte huisjes en vele authentieke panden uit de 15e tot de 18e eeuw. Bochtige straatjes met originele Maaskeien geplaveid, intieme hofjes, vloermozaïeken en middeleeuwse impressies.

Om Thorn echt te leren kennen kunt u zich laten rondleiden door een professionele gids van Toertje Thorn. Zie hiervoor hun website: www.toertjethorn.nl

Wist u dat er zich in Thorn ook een wijngaard bevindt en dat van de druiven heerlijke wijnen gemaakt worden? De wijngaard zelf ligt buiten het centrum van Thorn op ca. 1 km afstand. Het proeflokaal waar de druiven geperst worden en de wijn gebotteld wordt ligt slechts 50 meter achter Hotel Crasborn. Uiteraard hebben wij enkele wijnen van Wijngoed Thorn is ons assortiment. Voor meer informatie bezoekt u de website van "Wijngoed Thorn" www.wijngoed-thorn.nl

Verblijf in "Het witte Stadje" en verken per fiets of wandelend de idyllische dorpjes aan de Maas gebruik makend van het unieke fietsknooppuntensysteem waarmee u elke dag uw eigen route kunt bepalen.

Bezoek ook eens het museum "Het land van Thorn" gelegen op het plein "De Wijngaard" op slechts ca. 150 meter van Hotel Crasborn. www.museumhetlandvanthorn.nl

Op zondag 20 mei 2018 (eerste Pinksterdag) vindt in het historische centrum van Thorn het "Limburgs Kampioenschap Living Statues" plaats van 12.00 - 17.00 uur. Dit levende standbeeldenfestival trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit de weide omgeving van Thorn en zorgt voor een brok gezelligheid.

De leukste Kerstmarkt van Midden-Limburg vindt dit jaar weer plaats op zondag 9 december 2018 van 11.00 tot 17.00 uur. Bezoek de vele kraampjes en de gezelligheid in het Historische Centrum van Thorn.

Mocht u niets willen missen overnacht dan in Hotel Crasborn en u hoeft geen entreegeld of parkeerkosten te betalen. Reserveer via deze website, info@hotelcrasborn.nl of via 0475-561281.

 

 

 

De Abdijkerk

De gotische Abdijkerk domineert nog steeds het romantische stadje. Het is een gotische kruisbasiliek met een romaanse westbouw, daterend uit de 10e eeuw. Het interieur is barok met een imposant hoofdaltaar. Een gracieuze erfenis van 800 jaar vrouwelijk bewind, hier regeerden de stiftdames. Thorn was toen een bron van welvaart voor de hele streek tot... de inval van de Fransen in 1794.

De 'Kapel onder de Linden' heeft een prachtig barok interieur. Maar gelukkig is de eeuwenoude charme nog altijd te bewonderen. 


In de Directe omgeving

Natuurreservaat 'Koningsteen' (op ca. 250 m van Thorn gelegen)
Een boeiend natuurpark met wilde paarden (Poolse Koniks) en runderen (Schotse Galloways). Een natuurlijk rivierlandschap waar u heerlijk kunt wandelen en fietsen. Rondleidingen zijn ook mogelijk.
 
Thorn aan de Maas
In de Grote HeggerpIas, aan de rand van het witte stadje, kunt u naar hartelust spelevaren, surfen, zwemmen, zeilen en zonnebaden.

Stevensweert, eiland in de Maas
Een oud vestingstadje, in 1633 door de Spanjaarden omgeven met wallen en grachten